Facebook Big Belly Linkedin Restaurant Big Belly Google+ Big Belly Cluj


 


»
Articole » Curiozitati Culinare » Cum asociem sosurile cu felurile de mancare

Cum asociem sosurile cu felurile de mancare

Foarte importante in bucatarie, sosurile dau un alt gust mancarii, schimba aspectul preparatului servit si aduc culoare in farfurie. Nu numai ca sta la baza unui fel de mancare, ci sosul il si defineste si deosebeste de alte preparate. Este recomandat sa optati pentru sosuri sanatoase care aduc un aport real de nutrimenti(de exemplu: sosuri tip vinegreta, sosuri simple pe baza de usturoi, sosuri din legume sau fructe), dar fara prea multe calorii. Arta de a prepara sosuri trebuie impletita cu stiinta de a manca sanatos, pentru a beneficia atat de gusturi rafinate, cat si de mancaruri hranitoare.

Sosurile pot fi de diferite feluri: in stare lichida, sub forma de pasta groasa sau piure, asemanator cu o crema. Clasificarea sosurilor se face si dupa gustul lor: dulce, picant sau acru. Pe langa aceste clasificari, sosurile pot fi calde sau reci, in functie de felul de mancare pe care-l servim.
 
Cum asezonam sosurile la mancare?
 
Sosurile albe
Sosurile albe se potrivesc cu legumele (mazare, spanac, gulii). Daca sosului i se adauga smantana si zeama de lamaie se poate servi cu fructe de mare, peste sau carne.

Sosurile rosii
Sosurile Salsa, picante sau slabe sunt potrivite felurilor de mancare din carne prajita, carora le confera un gust deosebit. Pot fi , de asemenea, servite cu legume prajite in grasime, peste prajit sau fript, mancaruri de carne si orez.
 
Sosurile negre si pentru inmuiat, dulci-acrisoare si sarate, picante si slabe se potrivesc felurilor de mancare grele, bazate pe carne prajita.

Sosurile de legume
Naturale sau pasate, acestea se asorteaza cu pastele fainoase, orezul, cartofii, fileul de carne de vita sau porc fiert sau inabusit, carnea de pui, pieptul de curcan si fructele de mare.
 
Sosurile de iaurt reci sunt excelente impreuna cu salatele. In Orientul Mijlociu, acest tip de sosuri se asociaza de obicei cu mancarurile din carne de miel.
 
Maioneza, fiind un sos gras, este potrivit pentru salate, insa in cantitati mici. Sosul Remoulade () se asorteaza bine cu friptura rece, fruptele de mare fripte si pestele rece.
 
Sosurile de branza si smantana se servesc alaturi de paste fainoase (spaghete, farfale etc.)
 
Vinegretele, in special cea de portocale, fac parte din categoria sosurilor sanatoase si sunt recomandate la salate, dar si la diferite feluri de mancare din carne, peste sau fructe de mare.

  Pentru o varietate de sosuri delicioase, va recomandam sa le incercati pe cele de la restaurantul Big Belly Cluj. De la Sos Remoulade la sos picant, de la ulei de masline cu ierburi aromate pana la sos de castraveti, puteti asocia orice fel de mancare cu sosul preferat.



Comentarii

Nu exista comentarii la acest articol. Fiti primul care comenteaza!



Nume*
 
Email
(nu va fi facut public)    
Comentariu*
 
Introduceti codul din imagine:


Transport gratuit pentru comenzi > de 30 lei
Timpul de livrare: intre 30-60 min